A Webshopban található árak kizárólag az ott leadott rendelésekre érvényesek.
Hírek

A HI-VI színek – A fényvisszaverő ruházatok színei

2023.09.27 21:13
A HI-VI színek – A fényvisszaverő ruházatok színei

A HI-VI színek – A fényvisszaverő ruházatok színei

A közutakon és az ipari, városi közegben is fontos szempont a jól láthatósága a gyalogosoknak, terepen munkát végző személyeknek. A munkaruházatok megválasztásánál azonban érdemes körültekintően választani.

A munkavédelmi láthatósági ruhák három féle anyagból készülnek, melyek segítik a láthatósági fokot:

- Fluoreszkáló anyagok, melyek nappal vagy szürkületben segítenek, hogy viselőjük jobban látható legyen, de sötétben már nem megfelelőek. Ilyen tipikus darab a narancssárga mellény, amit az építő munkások viselnek.

- Fényvisszaverő elemek, melyeket a fluoreszkáló anyagból készült ruhákat egészítik ki. Ezek szürke vagy ezüst színű szalagok, melyek azt biztosítják, hogy viselőjük sötétben is jól láható legyen.

- Foszforeszkáló anyagok, melyek a legritkábbak. Ezeket is szalagként helyezik el, melyek megvilágítás után világítanak. Ezek használata építkezésen hasznos, áramszünet esetén a dolgozók megfelelően láthatóak.

Az anyagok után a színválasztás a fő szempont, melyek szem előtt kell tartani!

A narancsszín figyelem felkeltőbb a sárga pedig inkább fényesebb, így a választásnál fontos figyelembe venni a viselés célját is!

Városi, ipari, építkezési környezetben a sárga szín a megfelelőbb, mivel jobban kiemelkedik a szürke, fekete környezetből. A közlekedésben használatos a narancsszín, mivel az a zöld, természetes közegből is jobban kiemelkedik, erős kontrasztot ad. Így közúton a helyes választás a narancsszínű láthatósági munkaruházat.

A színek használatánál figyelni kell, hogy a szabványok szigorú előírásokat tartalmaznak. Az MSZ EN ISO 20471 csak három színt fogad el, mely a narancs, sárga és a piros.

Fontos tudni, hogy a hétköznapi használatban például biciklizéshez használható zöld és rózsaszín láthatósági ruha csak az MSZ EN ISO 1150 szabvány szerint megengedett, munkavégzéshez azonban nem alkalmazhatóak!