A Webshopban található árak kizárólag az ott leadott rendelésekre érvényesek.
Hírek

Tűzoltás ABC porral oltóval

2023.11.14 15:24
Tűzoltás ABC porral oltóval

Tűzoltás ABC porral oltóval

A háztartások, cégek, szolgáltató egységek többségében az ABC porral oltó ami ki van helyezve a tűz tovább terjedésének megelőzése és oltása érdekében.

A porral oltóknál az ABC megnevezés azt jelzi, milyen fajta tűz esetén használható az oltóanyag.

Az "A" - szilárd, éghető anyagok

a "B" - éghető folyadékok

a "C" - éghető gázok tüzei oltására alkalmas az anyaggal van töltve a készülék.

A palackon található egy információs tábla is, mely szerint elektromos tüzet is tudunk a készülékkel oltani 1000V-ig. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy minden tűzesetnél célszerű áramtalanítani és fontos tudni, hogy hol található a tűzvédelmi főkapcsoló.

A tűzoltó készülékek típusának kiválasztását, számának meghatározását és kihelyezésének pontját mindig szakemberrel egyeztetve kell elvégezni! Az ABC porral oltó készüléknek 6 fajta kiszerelése van (1, 2, 6,12, 50 és 250 kg), ennek megválasztása is a tűzvédelmi szaktevékenységet folytató személy feladata.

Az oltás során a oltópor, mely kis részecskékből áll, az égő anyagra kerülve először a lángot oltja, majd betakarja az égő felületet, azon megolvad és elkezd felhabosodni, aminek következtében elzárja az oxigént.

Az oltókészülék használata egyszerű.

- Első lépésként, hogy az oltóanyag és a hajtógáz megfelelően összekeveredjen, fel kell rázni a palackot.

- Második lépésként a fúvókát rá kell irányítani a tűzre.

- Harmadik lépésként a biztosításiszeget ki kell húzni.

- Negyedik lépésként a kart össze kell nyomni.

Fontos szem előtt tartani, hogy amennyiben égő folyadékot oltunk, az oltóanyagot nem szabad az égő folyadékra irányítani, mivel ilyenkor nagy nyomással az égő folyadékba csapódva az tűz jobban tovább terjedhet, illetve a közelben lévőkre csapódva személyi sérülést is okozhat. Ilyen esetben az oltóanyagot a tűz fölé kell irányítani és mint egy öntöző mozgást végezve kell oltani.

A tűzoltó készülékeket évente ellenőrizni kell, az ellenőrzést szakembernek kell végeznie. Az ellenőrzést követően fel kell tüntetni a vizsgálat idejét és el kell látni a tűzoltókészüléket a hologramos matricával és az ellenőrző személy aláírásával.