A Webshopban található árak kizárólag az ott leadott rendelésekre érvényesek.
Hírek

Hideg elleni védelem - a réteges öltözködés fontossága

2024.01.31 12:38
Hideg elleni védelem - a réteges öltözködés fontossága

Hideg elleni védelem - a réteges öltözködés fontossága

A hideg téli időszakban fontos a megfelelő öltözködés. Figyelnünk kell arra, hogy ne öltözzünk alul, hiszen, ha fázunk, nagy a megfázás esélye, de törekednünk kell arra is, hogy túl se öltözzünk, mivel, ha melege van a szervezetnek elkezdi hűteni a testet, így izzadunk és szinte garantált a megfázás. Így a legjobb megoldás a réteges öltözködés. A rétegeknél is figyelni kell néhány alapvető dologra.

A különböző rétegek különböző feladatokat látnak el, így a különböző fizikai és technikai tulajdonsággal kell rendelkeznie azoknak az anyagoknak melyekből a réteges öltözködésünk épül fel.

  • Az alsó rétegnek, mely a bőrünkkel érintkezik, célszerű olyan anyagú ruházatot választani, mely elvezeti a nedvességet, és szárazon tartja a testet. Ilyen, erre a célra kifejlesztett termékek az aláöltözetek, a thermo anyagú és technikai ruházatok. Azonban, ha nem akarunk a hétköznapokban ilyen speciális aláöltözetet viselni, célszerű pamut anyagból készült termékekkel helyettesíteni azokat.
  • A második, középső réteg, a hőszigetelő réteg. Ennek a rétegnek az a feladata, hogy megtartja a testhőt, illetve a nedvességet továbbítsa a következő rétegbe. Erre a feladatra vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett technikai pulóverek és gyakran javasolják a fleece (ami egy puha és kellemes anyag) pulóvereket is. A könnyű, polár anyagú pulóver is tökéletes választás, és azokból kettőt is egymásra lehet venni, ha hétköznap a munkában változó hőmérsékleti viszonyok között kell dolgoznia.
  • A harmadik réteg, a külső réteg, mely a természeti erőhatásokkal szemben véd, mint a szél, eső, hideg. Célszerű olyan ruházati elemeket választani melynek külső része egy bevonattal ellátott anyag, hogy elvezesse a nedvességet.

A téli kiegészítők, mint a sapka, sál, kesztyű, fontos szerepet játszanak a megfelelő öltözködésben! A téli hidegben a végtagok hűlnek ki a leghamarabb, így nagyon fontos a megfelelő kesztyű használata is. A sapka használata kifejezetten fontos, mivel a fej-arc részén magas a hőleadás lehetősége. Továbbá a sapka védi a fület, így a hallójáratokat is a hidegtől. A sál használatát is javasolják a téli időszakban, mivel azt nem csak a nyakat védheti, hanem a szájat és az orrt is a hidegtől és kiszáradástól.